Založ si blog

Sú vlaky zadarmo lepšou voľbou?

Už takmer rok a pol môžeme využívať cestovanie vlakmi úplne zadarmo. Je to však skutočne výhodou?

Od 17. novembra 2014 môžu bezplatne jazdiť vlakmi všetky deti do 15 rokov, študenti denného štúdia do 26 rokov, rovnako aj všetci dôchodcovia, ktorí majú priznaný akýkoľvek dôchodok na základe zákona o sociálnom poistení. Dokopy tak nadobudlo nárok na bezplatnú dopravu približne 2,5 milióna ľudí. Podmienkou využitia je zaregistrovanie sa do osobitného systému ZSSK a získanie preukazu na bezplatnú dopravy. Bezplatne možno cestovať v regionálnej aj diaľkovej železničnej doprave na území Slovenskej republiky, pričom platí povinnosť mať zabezpečený nulový lístok na každú jazdu. Ak takýto lístok nemáte, môžete očakávať pokutu. Našťastie pre tých zábudlivejších je na stránke Železničnej spoločnosti Slovensko možnosť zakúpenia si lístka elektronicky.

cestovanie-vlaky-rychliky-nestandard2

Po zavedení bezplatného cestovania sa Slovensko rozdelilo na dva tábory. Niektorí toto zvýhodnenie prijali, iní sa postavili na odpor a začali spisovať petíciu, v ktorej žiadali vládu aby investované peniaze do vlakov zadarmo použila na iné účely. Podpísalo ju približne 30-tisíc ľudí. K veľkým odporcom sa samozrejme zaradili súkromní dopravcovia. Konkrétne spoločnosť RegioJet bola nútená obmedziť spoje na trase Bratislava – Košice a späť. Ďalej obvinili štátneho dopravcu z toho, že poškodzuje súkromníka. A to sa ani nie je čo čudovať. Mám však za to, že väčšina ľudí, ktorí majú možnosť cestovať zadarmo už vyskúšala aj platenú alternatívu RegioJetu. Komfort, služby a servis je skutočne neporovnateľný. Kým vlaky ZSSK sú staré a nepohodlné (česť výnimkám), v žltých vlakoch RegioJetu si pohodlne sadnete, môžete si prečítať dennú tlač a budete aj ponúknutí teplým nápojom. A to všetko je v cene lístka. Nehovoriac o ďalších stravovacích služieb, ktoré si za príplatok môžete dopriať.

Železnièný dopravca spoloènos RegioJet predstavil v Košiciach 8. októbra 2014 nový designový vagón RegioJet – Astra. FOTO TASR – František Iván

Vlaky zadarmo určite poskytujú výhodu pre tých, ktorí cestujú kratšie trasy a nepotrpia si na komfort. Avšak, pri štvorhodinovej ceste je skutočne výhodnejšie si za komfort priplatiť. Vyzerá to tak, že ďalšie štyri roky sa s bezplatnosťou vlakov nič zásadné robiť nebude, a tak treba dúfať, že súkromného dopravcu táto skutočnosť nijakým spôsobom nepoloží.

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2006x
Priemerná čítanosť článkov: 2006x

Autor blogu

Kategórie

Archív